Nagyon vágytam már valami túrós sütire és így, hogy most a műhelybe kevésbé kell sütnöm, elő vehettem az otthoni, házi sütiket amiket én annyira de nagyon szeretek. Most zsírt használtam, mert sokkal puhább lesz tőle a tészta, de Ti nyugodtan pótolhatjátok ezt vajjal, ha nem szeretnétek ezzel sütni. Aki szereti a túrós desszerteket, nem fog mellé ütni ennek a kipróbálásával.

 

Adag

19×28 cm-es tepsinyi

Hozzávalók a tésztához

  • 200 g liszt
  • 65 g cukor
  • 70 g zsír (vagy vaj)
  • 1 tojássárgája (a fehérjét rakjuk félre)
  • 2 púpozott evőkanál tejföl
  • 1 tk sütőpor
  • +baracklekvár

Hozzávalók a töltelékhez

  • 500 g túró (krémesebb fajta jobb)
  • 100 g cukor + 20 g van. cukor
  • 2 tojás
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 marék mazsola
  • apróra feldarabolt barack

Hozzávalók a morzsához

  • 100 g liszt (nálam most 30 g darált mandula + 70 g liszt volt)
  • 50 g cukor
  • 70 g zsír (vagy vaj)

Elkészítése

A sütőt kapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésre. A tepsinket béleljük ki sütőpapírral (de kikenhetjük vaj és liszt kombinációjával is). A tésztához a hozzávalókat gyúrjuk össze, majd egyengessük a tepsibe. Van aki ki szokta nyújtani, de én most egyszerűen belelapítgattam a tenyeremmel, így nyújtódeszkát sem kellett elővenni és összemaszatolni. Szurkáljuk meg villával és tegyük 8 percre a sütőbe.

A morzsához pedig gyurmázzuk össze a hozzávalókat és tegyük félre.

Miközben sül, készítsük el a tölteléket. A tojásokat válasszuk szét. A tojásfehérjét (ide adjuk hozzá a tésztából kimaradt fehérjét is, tehát összesen 3 van) robotgéppel verjük fel. A maradék hozzávalókat a tojássárgájával keverjük össze, majd 2-3 részletben lazítsuk fel a felvert fehérjével. A kisült tésztára tegyünk sárgabaracklekvárt (kb 3-4 evőkanálnyi), egyengessük el rajta a túrótölteléket, majd szórjuk meg a morzsával. 180 fokon süssük kb 25 percig.

Tipp: bármilyen más gyümölcsöt is lehet rádobálni, de anélkül is nagyon finom