Régóta készítettem már pitét és mandulásat még nem. Volt egy kis maradék málnám, áfonyám így most ezekkel készítettem el, de Ti bármilyen más gyümölccsel megsüthetitek, bár a fanyarabb szerintem jobban illik hozzá.
Adag
24 cm-es piteforma
Hozzávalók a tésztához
- 200 g liszt
- 115 g hideg vaj
- 50 g cukor
- 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez
- 115 g vaj
- 100 g cukor
- 2 tojás
- 150 g darált mandula
- fanyar gyümölcs
Elkészítése
A tésztához a hozzávalókat összemorzsoljuk,majd tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk, beleegyengetjük a piteformába. Kibéleljük a tésztát alufóliával és nehezéket teszünk rá (bab, lencse, stb.), 180 fokos légkeveréses sütőben “vakon” sütjük 10 percig, majd a sütőből kivéve levesszük róla a fóliát és félre tesszük.
A töltelékhez a vajat megolvasszuk és összekeverjük a többi hozzávalóval, majd az előre sütött pitetésztába öntjük és beledobáljuk a gyümölcs szemeket.
180 fokon kb 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó hogyha megrázzuk és és nem mozog el a töltelékünk. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.
Tipp: a töltelékhez ha narancshéjat reszelünk, akkor még ízesebb lesz tőle.