Kiskoromban mindig nagyon sok kakaós csigát ettem, aztán egy idő után leszoktam róla, mert mindegyik túl száraz volt, semmi ragacsos töltelék.
Na de MOST megmutatom nektek, hogyan készül az igazán ropogós, ragacsos, vajas, ultra kakaós istenien finom házi kakaós csiga.
Igaz, sok ideig tart az elkészítése, de az első harapás után, majd tudni fogjátok, hogy érdemes volt megdolgozni ezért az ízélményért.

fotó: Fördős Peti

Adag

15 db

Hozzávalók a vajas részhez

540 g vaj
120 g liszt

Hozzávalók az előtészta részhez

1080 g liszt
120 g porcukor
60 g vaj
60 g friss élesztő
6 dl tej
3 tojássárgája
20 g só

Hozzávalók a töltelékhez

350 g cukor
100 g kakaópor

Elkészítése

1. Először készítsük el a vajas részt. A szobahőmérsékletű vajat gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a liszttel, majd téglalap alakot formázva belőle csomagoljuk folpack-ba és tegyük be a hűtőbe.

2. Következzen az előtészta rész. A hideg tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük félre és közben mérjük ki a többi hozzávalót. Alulra kerüljön a só, tojássárga, utána a vaj, porcukor, liszt és végül öntsük a tetejére az élesztős tejes részt is, majd dagasztó karral addig gyúrjuk a tésztánkat, amíg el nem válik az edényünk falától. Ha elkészült, akkor vegyük ki, vágjunk rá egy keresztet, takarjuk le folpack-kal és pihentessük fél óráig.

3. Most pedig egyesítsük a kettő részt. A tésztánkat nyújtsuk ki úgy, hogy tulajdonképpen 4 kis fülecskét nyújtunk és a tészta közepe vastagabb marad, ide tesszük majd a lisztes vajat, amit előzőleg elkészítettünk. Ha ráillesztettük, akkor ráhatjuk a füleket és határozott mozdulatokkal a sarkok felé sodrófa segítségével odaütögetjük a vajat, belenyújtjuk a tésztába, ügyelve a téglalap alakra.

4. Most pedig jönnek a hajtogatások. Figyeljünk arra, hogy a rétegek között söpörjük ki a lisztet. Összességében leírom, milyen hajtogatásokat kell véghez vinnünk, majd utána csatolok egy képet is róla.
Szimpla hajtogatás – 30 perc hűtő folpack-ban
90 fokkal elfordít – kinyújt
Dupla hajtogatás – 1 órára hűtő folpack-ban
90 fokkal elfordít – kinyújt
Dupla hajtogatás – 30 perc hűtő folpack-ban
90 fokkal elfordít – kinyújt és jöhet is a töltelék belehelyezése.

elesztos-vajasteszta.pngA rajzon az elsőnél a szimpla, a másodiknál a dupla hajtogatást mutatja.

5. Az egész tésztánkat lekenjük vékonyan olajjal, úgy hogy az utolsó másfél centinél nem kenjük be. A kakaót a cukorral alaposan kikeverjük, majd rászórjuk egyenletesen a tésztánkra és a kezünkkel elsimítjuk. A tésztánál, ahol kezdjük a betekerést, ott a két csücsköt kicsit behajtjuk, majd szorosan elkezdjük tekerni a tésztánkat, és úgy tesszük le a munkafelületre, hogy az alsó hajtáscsík az lefele legyen. Egy recés késsel vágjunk le 1,5 cm vastag csigákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire tegyük és a csiga utolsó kis tésztarészét, ami fityeg, azt hatjuk be a csigánk alá. Ha felszeleteltük a gigantikusan nagy isteni kakaós csiga rudunkat, akkor 210 fokos gőzös sütőben (ha nincs ilyen funkciónk, akkor vagy öntsünk a sütő aljába vizet gyors mozdulatokkal, majd zárjuk be az ajtaját vagy egy edénybe tegyünk vizet és azt rakjuk be alulra) süssük 15 percig az egyik oldalon, majd fordítsuk meg a tepsinket és 4 percig süssük tovább. Amikor elkészült és a közepe kicsit kijött, akkor egy kanál segítségével nyomogassuk vissza őket. Ha kihűlt, akkor porcukorral tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá! 🙂