Nem találkoztam még olyan emberrel, aki ne imádná a pogácsát. 🙂
Ha egy igazán jó sós sütit akartok enni akkor irány a konyha és izzítsátok a sütőtöket, mert elhoztam nektek a világ legkirályabb pogácsáját. Istenien finom, puha túrós-sajtos, az egyik kedvencem.
A túrónak köszönhetően pedig még napokig puha lesz, bár frissen fogyasztva a legfinomabb.
Adag
55 db
5 cm átmérőjű szaggatóval
Hozzávalók a tésztához
- 30 g friss élesztő
- 1 dl tej
- 600 g liszt
- 300 g túró
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- 1 evőkanál só
- 250 g vaj
Hozzávalók a pogácsa tetejéhez
- 1 tojássárga
- 1 evőkanál tej
- 150-200 g reszelt sajt
Elkészítése
A tejet melegítsük langyosra, tegyünk bele 1 tk cukrot, a friss élesztőt pedig a kezünkkel oszlassuk el benne, majd a tetejére szórjunk egy kis lisztet és hagyjuk, amíg felfut.
A vajat olvasszuk meg és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Egy tálba mérjük ki a túrót, tejfölt, tojást, sót és egy villa segítségével dolgozzuk össze, majd nyomkodjuk szét a rögöket (bár vehetünk egyből krémes állagú túrót is és így megússzuk ezt a műveletet). Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a lisztet, végül a felfuttatott élesztőt, gyúrjuk össze, majd tiszta konyharuhával letakarva kelesszük fél órát.
A tésztánkat lisztezett felületen nyújtsuk 1,5 cm vastagságúra, középen húzzunk egy képzeletbeli csíkot és hajtsuk oda az egyik szélét a tésztának, majd a másikat és zárjuk össze úgy mint egy könyvet, fordítsuk el 90 fokkal, nyújtsuk ki és ismételjük ezt meg még kétszer, majd nyújtsuk ismét 1,5 cm vastagra és most már szaggathatjuk is. A hajtogatások között, most nem kell pihentetést végezni. Szaggassuk ki, kenjünk meg a tetejét a tojássárgájával kikevert tejjel, szórjuk meg a reszelt sajttal és 180 fokos alul-felül melegítéses sütőben süssük 20-25 percig, addig amíg arany barnára nem pirul a pogácsa teteje.